2014 : studiereis New York

New York 2014

In oktober 2014 organiseerde Prissma een studiereis naar New York.
Doelgroep van de studiereis is een groep van 25 informatiespecialisten. Tijdens de reis gaan we op bezoek bij vakgenoten in New York.
Daarnaast hebben we een coach gekoppeld aan de reis om ook een persoonlijk ontwikkelingstraject op te starten bij de deelnemers.

Organisatie:
Hannah Verhoeff
Eva Vedder
Evelien Smits
Martijn Blok
Klaas Jan Mollema

Coach:
Rokus Loopik

=======
verslag studiereis 2014 New York

New York – In oktober voerde de studiereis van KNVI afdeling Prissma naar The Big Apple. Tijdens een intensief programma bezochten de 24 deelnemers verschillende organisaties die actief met informatie omgaan. Naast de bezoeken was de reis ingericht als learning experience onder leiding van de coach Rokus Loopik. De learning experience heeft de deelnemers gestimuleerd om naast alle inhoudelijke indrukken ook een persoonlijke ontwikkeling te maken.

Vrijdag 3 oktober ‘aankomst in New York’
’s Middags vertrok de groep vanaf Schiphol. Na een lange vlucht, een busreis vanaf JFK (sponsored by Square) en het inchecken in het hotel werden we gelijk door Rokus meegenomen naar Brooklyn Bridge voor een skyline view van nachtelijk New York en een maaltijd in Brooklyn.Zaterdag 4 oktober ‘verkennen van de stad’
Zaterdag heeft de groep besteed aan het verkennen van de stad. Een bezoek aan de plaats waar de Twin Towers hebben gestaan en een rondvaart langs het vrijheidsbeeld met een bezoek aan Ellis Island. De avond sloten we af met een borrel op een ‘rooftop terrace’ en een maaltijd bij een Caribisch restaurant.Zondag 5 oktober ‘kick off, fietsen met de coach’
Na een bezoek aan het Empire State Building met een geweldig uitzicht over de stad, hadden we in Central Park de plenaire aftrap van de learning experience. Rokus en Hannah Verhoef introduceerden een persoonlijke opdracht voor deze week: Maak een collage over je carriere. In de collage verwerk je objecten die je deze week tegen komt in een verbeelding van wat je deze week wil gaan leren/bereiken. De aftrap werd vervolgens opgevolgd door een fietstocht door de drukke stad onder leiding van Rokus.


Maandag 6 oktober ‘kickstarter, AMNH, infobattle’
Het inhoudelijke programma ging van start op maandag met een bezoek aan het bedrijf Kickstarter waar creatieve projecten levensvatbaar gemaakt worden. De toon werd gezet! Wat een energieke omgeving om te werken. Met veel inzet een creatief idee omzetten naar een concreet product levert een situatie op van ‘all or nothing’: dan komt het grote geld binnen of valt het project stil.
Waar kickstarter jong en nieuw is, vervolgde de dag met een bezoek aan een jaren oud museum. Het American Museum of Natural History biedt de bezoeker een unieke ‘Madame Tussauds’ achtige experience aan door het dierenrijk. De bibliotheek van het museum bezit een enorme collectie aan documentatie die voor onderzoekers van de natuur van groot belang is. Archivaris Barbara Mathe en haar collega’s praten ons bij over de hoeveelheden (35 miljoen) en de uitdagingen die bij het archiveren en conserveren van zulke hoeveelheden verschillende materialen zich voor doen. Maar ook het metadateren en digitaal toegankelijk maken met standaarden, XML en het Linked Data principe kregen hun aandacht.
De dag werd afgesloten met een door GO opleidingen gesponsorde maaltijd en de New York edition of the Prissma Infobattle.


Dinsdag 7 oktober ‘VN, Morgan Library, Young Upstart FX, Lexis Nexis’
Waar we bij het AMNH een nog behoorlijk goed geconserveerde en geordende collectie aantroffen hadden we hoge verwachtingen bij de bibliotheek van de wereldwijde organisatie ‘United Nations’. Daar moet het toch wel goed geregeld zijn… dachten we. Niets was minder waar. Tijdens de rondleiding zagen we half vergane documenten in een warme kelder met vochtproblemen. En hele collecties met miljoenen documenten in archiefkasten zonder inventarisatie, waar niemand van wist wat de inhoud was. De manager sprak met weemoed over de slechte situatie voor zijn komst en benoemden de uitdagingen die de komende jaren zich voordeden.
Het contrast met het volgende bezoek kon niet groter: Morgan Library (ooit opgezet door een zeer rijke man) in een fantastisch gebouw met een enorme collectie boeken was met recht de mooiste bibliotheek die ik ooit zag. De presentatie bij het Morgan ging over het opzetten van een collectie management systeem in Drupal. Een zeer ongewone keuze leek me dit, maar niets is minder waar. Drupal is een open source website-contentmanagementsysteem met zeer veel add ons.
Na deze drie grotere organisaties bezocht een delegatie van de groep een huiskamerbedrijfje van een grafisch animator Young Upstart FX. In zijn eentje werkt hij animaties uit voor de grotere bedrijven op aarde.
Tot slot van deze drukke dag vol bezoeken bezochten we Lexis Nexis waar we werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van het bronnenplatform van deze grote organisatie. De presentatie werd in de Oister Bar voortgezet tijdens het door Lexis Nexis gesponsorde diner.
De avond werd afgesloten met een gezellige borrel in de Irish Pub naast het hotel.


Woensdag 8 oktober ‘Hok Architects, wrap up’
Hok Architects was het eerste bedrijf die ons wel ontving met koffie en donuts. Die werden goed ontvangen door de groep. Het verhaal daarna ging in op Building Information Modeling (BIM), een informatiemanagement techniek die ervoor zorgt dat tijdens ontwerp en bouw informatie wordt vastgelegd van nieuwe gebouwen of de verbouwing van een bestaand gebouw.
Na deze inspirerende ochtend hielden we de wrap up sessie waar alle deelnemers de ervaringen van de reis met elkaar deelden en het grootste deel van de groep zijn of haar collage presenteerden met hun persoonlijke groei van de week. Een zeer opbouwende bijeenkomst die werd afgesloten met bedankjes en een groepsfoto.

Donderdag 9 oktober ‘Schiphol’
De terugvlucht en de aankomst op Schiphol deed ieder van de deelnemers met gemengde gevoelens. We wilden nog niet terug naar huis en zouden graag nog langer genieten van de gemoedelijke sfeer in de deelnemersgroep. Ieder van ons heeft een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt die ons persoonlijk nog zal bezig houden in de komende tijd.

meer informatie over de organisatie van de reis is te vinden in het programmaboekje en op te vragen via mij.