2012 Ingezonden ideeën

Hieronder alle deelnemers deel hebben genomen aan Prissma Pitch 2012 en die toestemming hebben gegeven om hun innovatieve ideeën en contactgegevens te vermelden.

Schroom niet om contact met deze pitchers op te nemen als je meer wilt weten over hun idee of op een of andere manier wilt bijdragen om het idee ook daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Wellicht kunnen jullie samen iets moois starten. Als dat plaatsvindt, zou het erg leuk zijn als jullie dat ons nog laten weten!

(in volgorde van inzending):

 • Sandra Dirkse en Irene van den Hoeven: Lezergame
  Lezen is niet alleen leuk maar kan ook verrijkend zijn. Het lezen van boeken vergroot je horizon. Het concept LEZERGAME sluit hierbij aan en voegt een speels element toe. LEZERGAME geeft leden van de bibliotheek de kans om hun kennis over boeken te testen. Bij het lenen van een populair boek ontvang je een inlogcode waarmee je toegang krijgt tot een digitale quiz met meerkeuzevragen over het geleende boek. Bij elk boek horen 10 meerkeuzevragen die betrekking hebben op de inhoud, de schrijver en de stijl van het boek. Bij een quiz hoort een winnaar, en bij een winnaar hoort natuurlijk een prijs. De bibliotheek stelt een toepasselijke prijs ter beschikking. Bijvoorbeeld een ‘meet & greet’ met een auteur, een levenslang lidmaatschap, boekenbonnen, gratis toegang tot cursussen of workshops enz. Natuurlijk kun je Lezergame ook via je smartphone spelen.
  E-mail Sandra Dirkse: sandra@dezindustrie.nl
 • Gerdy Heek: De Duivelsdriehoek
  Wanneer je nieuw informatiebeleid in moet voeren (zoals bv zaakgericht werken of HNW, als je wilt digitaliseren of de afdeling DIV vernieuwen) moet je veel keuzes maken. De keuzes die je maakt, hebben gevolgen voor een van de pijlers van de duivelsdriehoek: tijd, geld en kwaliteit. Trek je aan een van de drie hoekjes, dan gebeurt er iets met de andere twee.
  Dit idee wil managers die nieuw informatiebeleid in gaan voeren zich bewust laten worden van de consequenties van hun keuzes. Het spel kun je in je organisatie spelen, om mensen bewust te laten worden van wat een keuze allemaal in kan houden. Je kunt wel alles willen, maar dat kan nooit zonder gevolgen.
  E-mail Gerdy Heek: gerdyheek@gmail.com
 • Carolien Kok: Een nieuwe semantische zoekmachine
  Met behulp van befaamde zoekmachines als Yahoo en Google kunnen we zoeken op onderwerp. Ook kunnen we m.b.v. operatoren verbanden leggen. Maar we kunnen niet semantisch zoeken. De dubbele betekenis van veel begrippen laten zich niet vinden in de huidige zoekmachines. Verbuigingen en afleidingen worden niet gevonden. Als je een zoekopdracht wil starten naar uitgebrachte songs over de tijd dan zul je weinig juiste hits krijgen. Ook niet m.b.v. de operatoren [and] /l[en] [of]/[or]. Het is een tijd voor een nieuwe zoekmachine die semantisch kan zoeken. Die componenten kan analyseren en het bestuderen van semen en woordvelden en betekenis op morfologisch niveau, zoals bij verbuigingen en afleidingen.
  E-mail Carolien Kok: c.l.c.kok@hotmail.com
 • Bianca Kramer: Bibliotheek doorzoeken met Twitter – maak je eigen Twitterbot
  Volgt u de Universiteitsbibliotheek Utrecht (@UniUtrechtLib) al op Twitter? Het is nu mogelijk om onze collectie digitale publicaties (tijdschriften, e-books, proefschriften, kaarten, weblectures en andere materialen) te doorzoeken vanuit Twitter. Iedereen kan een tweet sturen naar @UniUtrechtLib met de gewenste zoektermen en de hashtag #zoek of #search (bijvoorbeeld: @UniUtrechtLib #zoek greenhouse emission dairy cattle). Aanhalingstekens, haakjes en Booleaanse operatoren kunnen ook gebruikt worden. Met een kleine vertraging, veroorzaakt door de gebruikte systemen, ontvangt de gebruiker een tweet met een link naar de zoekresultaten, geoptimaliseerd voor weergave op smartphones.
  E-mail Bianca Kramer: b.m.r.kramer@uu.nl
 • Sandra Dirkse en Irene van den Hoeven: De Taalcoach
  In de huidige maatschappij mis je veel informatie als je laaggeletterd bent. Ook internet bestaat voor een groot deel uit tekst. Tegenwoordig gaan steeds meer bedrijven over op het verstrekken van informatie per mail. Er wordt ook vaak verwezen naar websites voor informatie. Met behulp van de digitale Taalcoach kan al deze informatie beter ontsloten worden. De Taalcoach helpt mensen de informatie beter te begrijpen. Moeilijke woorden worden omgezet in begrijpelijke taal. Als de gebruiker een woord niet kent, kan hij met een muisklik een eenvoudiger synoniem opvragen. De Taalcoach gaat niet uit van de zender maar van de ontvanger. De gebruiker kan met dit programma zelf alle teksten omzetten en bepaalt dus ook welke teksten hij/zij graag in eenvoudiger Nederlands wil lezen.
  E-mail Sandra Dirkse: sandra@dezindustrie.nl
 • Joost Janssen met Spottales
  Spottales is een Social Media platform waar ervaringen over plaatsen (Spots) op Google Maps gedeeld worden. Met de Spottales app kun je met je smartphone spottales (berichten met of zonder foto’s en video’s) ‘achterlaten’ op de locatie waarop jij je op dat moment bevindt. De spotter bepaalt zelf met wie hij deze spottales deelt (eigen gebruik, vrienden of iedereen). Passanten kunnen met dezelfde app achtergelaten spottales op een locatie raadplegen. Wie zijn er geweest, wanneer, wat waren hun gedachten en wat hebben ze er meegemaakt?
  Bij Spottales staat niet de mens centraal (zoals bij Facebook, Twitter etc) maar de (verhalen over) de plekken die de mensen bezoeken. Spottales onderscheidt zich van andere locatiegeoriënteerde apps zoals Layer en Foursquare door alleen gebruik te maken van (oog)getuigen verslagen. Spottales kun je nl. alleen met je smartphone ‘plakken’ op een locatie op het moment dat je je daar ook bevindt. Er zijn opties om te filteren, te reageren en te waarderen.
  E-mail Joost Janssen: joost@hitsparade.com
 • Leon Degeling: Pixels for the boardroom
  Hoeveel minuten van een gemiddeld MT of directie-overleg worden effectief besteed? De gemiddelde boardroom is een desolate hel grotendeels bestaand uit eindeloze printouts en sleetse Poweroints. Het gebrek aan data leidt tot uitstel van noodzakelijke keuzes, en veel beslissingen worden genomen op basis van halfbakken analyses en ononderbouwde hypotheses. In een live demo kan getoond worden hoe moderne data-mining technologie, in combinatie met gebruik van beamers, beeldschermen, tablets en moderne smart cameras de boardroom kunnen transformeren tot een spectaculaire decision making room waarin betere beslissingen genomen worden en teamleden meer dan ooit samen werken met echte data. Dat wordt bewezen door de mensen in de ruimte met hun eigen pixels te laten participeren.
  Deze demo doet de scènes uit Minority Report verbleken, het fascinerende huwelijk tussen honderden miljoenen pixels, cameratechniek uit de gaming industrie en big data krijgt zelfs het meest ingezakte boardmember uit zijn stoel en leidt tot snellere betere beslissingen.
  E-mail Leon Degeling: Leon@devoto.nl
 • Albert Hennipman, Iris van Sen, Lars Leeuw: Het Vooroordelenspel
  “ Duitsers graven kuilen en negers eten kip “ Een spel om het ‘spelenderwijs’ over vooroordelen te hebben. (On)bewust oordelen we over anderen en ontstaan er kloven tussen mensen onderling en zelfs hele groepen in onze samenleving. Met het vooroordelenspel doorbreken we taboes en leggen onze gevoelens op tafel en praten erover. Het vooroordelenspel kan zowel als bordspel als online of via een app gespeeld worden. Met vrienden, thuis of in de kroeg, maar ook als leerspel in een klas of buurthuis. “Leer spelenderwijs hoe bevooroordeeld jij en je vrienden zijn. Speel zo snel mogelijk je hand leeg met een zo overtuigend mogelijk betoog en wordt vooroordeel-master”.
  E-mail Albert Hennipman: albert@de-ruimte-ontwerpers.nl
 • Caroline Waterloo met Community Archive
  Een ‘community archive’ waarin unieke documenten in bezit van een persoon opgeslagen en beschikbaar gemaakt kunnen worden in een gesloten digitaal archief (alleen toegankelijk voor familie en/of vrienden), maar ook eventueel ontsloten kunnen worden voor het grotere publiek. Dit initiatief zou met medewerking van openbare bibliotheken waargemaakt kunnen worden. Een soort Flickr voor documenten en geschreven materiaal. Personen kunnen materiaal opladen binnen een persoonlijk archief, en bepaalde stukken (of alles) kan algemeen toegankelijk worden gemaakt. Om het opladen mogelijk te maken kunnen er scan stations in publieke bibliotheken geplaatst worden met een simpele opzet, een software programma dat het makkelijk maakt om het materiaal in het juiste formaat in te scannen en de benodigde metadata bij het object te creëren.
  E-mail Caroline Waterloo: cawaterloo@hotmail.com
 • Lianne de Beurs, Loes Dubbelman, Tom de Munck, Majda Rustemagic, Janneke Veldhuizen met de Stamboom app (MatchTree)
  Het maken van een stamboom kan voor iedereen leuk zijn. Maar het is best een stap om zomaar naar een archief toe te gaan. Archieven zijn namelijk interessant en belangrijk, maar het probleem is dat veel mensen niet weten wat een archief precies doet. Door je eigen stamboom te maken in een app, maak je kennis met een deel van de informatie dat te vinden is in een archief. En zo wordt ook de stap om een keer naar een archief te gaan laagdrempeliger. Daarbij komt ook dat deze app voor iedereen – jong en oud – leuk kan zijn. Meerdere doelgroepen maken dus op deze manier kennis met het archief.
  De applicatie is gekoppeld aan Facebook, zo kan men de stamboom publiceren en (automatisch) koppelen aan de accounts van (verre) familieleden. Degene naast je op het terras zou bijvoorbeeld zomaar dezelfde betovergrootvader kunnen hebben. Als beide mensen op het terras hun stamboom hebben gemaakt in deze app, kan de telefoon aangeven dat zij een zelfde persoon in hun stamboom hebben staan. Omdat je door de app al enige kennis hebt, is een bezoek brengen aan het archief een stuk makkelijker.
  E-mail Loes Dubbelman: loes.dubbelman@hva.nl
 • Sander Meilink, Ernst van Megen, Nienke Donken, Elizabeth Kock, Dominique van Varsseveld en Lianne Creemers met ResctCept
  RestCept draagt bij aan het verminderen van het weggooien van ingrediënten. Restcept gaat mensen helpen met het dagelijkse vraagstuk: ”Wat gaan we vandaag eten?”.
  Wij gaan mensen helpen bij het kiezen voor een bewuste gezonde maaltijd. Wij zien een toekomst waarin iedere smartphone gebruiker die regelmatig met het “Wat eten wij vandaag?”-vraagstuk kampt eindelijk per direct een antwoord kan vinden op die vraag. Ook kan iedereen zo nieuwe recepten leren kennen en worden er minder ingrediënten weggegooid. Hiermee zijn we maatschappelijk relevant: voorkomen van onnodige verspilling van voedsel.
  E-mail Lianne Creemers: liannecreemers@gmail.com