Pitch 2012

Prissma Pitch 2012: de prijs voor de meest innovatieve toepassing van informatie

Wordcloud alle pitches

Op 21 juni 2012 op het KBenP zomerevent in het Kurhaus in Scheveningen werd gestreden om de prijs voor de meest innovatieve toepassing van informatie. De winnaars zijn bekend! Er waren mooie pitches, geënt op verschillende vlakken van ons vakgebied. Zie ook de wordcloud waarin je kunt zien welke termen bij de pitches het meest naar vormen kwamen.
De winnaars van de Juryprijs

De juryprijs is gewonnen door een team van HvA-studenten. De pitch zelf werd gedaan door Lianne de Beurs en Loes Dubbelman, maar ook Tom de Munck, Majda Rustemagic en Janneke Veldhuizen hebben aan dit idee meegewerkt.
Het idee? Een stamboom app (inmiddels MatchTree genaamd). MatchTree is een app waarmee iedereen makkelijk en op een leuke wijze een stamboom kan maken en ook nog via Facebook in het echte leven familieleden kan vinden.

Lianne de Beurs: “Op de opleiding, Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, wordt de module Ondernemen in de Informatiesector gegeven. Voor deze module moesten wij in projectgroepen iets ondernemends bedenken. Dit idee werd MatchTree.”.

Drie prijzen voor MatchTree
Drie prijzen voor MatchTree

De jury over MatchTree:
– Een goede aansluiting op de tijdgeest (zie succesvolle tv-programma’s als Spoorloos en Verborgen Verleden)
– Het idee is goed onderbouwd, zowel financieel als qua samenwerkingspartners
– Inventief gebruik van nieuwe technologie
– Prima manier om de archieven ‘uit het stof te krijgen’

De winnaars kregen overhandigd:
– Waardecheque t.w.v. EUR 5.000 te besteden aan GO-opleidingen (aangeboden door KBenP)
– Waardecheque t.w.v. EUR 2.500 (aangeboden door NVB)


De winnaar van de publieksprijs
Drie pitchers kregen ongeveer evenveel stemmen van het publiek. Maar het idee van Bianca Kramer (Bibliotheek doorzoeken met Twitter – maak je eigen Twitterbot) en dat van Sandra Dirkse en Irene van den Hoeven (Lezergame) verloor het toch nipt van de uiteindelijke winnaar:RestCept. Wederom een idee van HvA-studenten. Voor dit idee tekenden Sander Meilink, Ernst van Megen, Nienke Donken, Elizabeth Kock, Dominique van Varsseveld en Lianne Creemers.

Het idee: een app die wil helpen onnodige verspilling van voedsel te voorkomen. De app gaat uit van de ingrediënten die je over hebt en zoekt op basis daarvan recepten voor je.

De publiekswinnaar kreeg overhandigd:
– Waardecheque t.w.v. EUR 3.000 te besteden aan GO-opleidingen (aangeboden door KBenP)
– Waardecheque t.w.v. EUR 500 (aangeboden door EBSCO)

Vogin projectsubsidie
Naast de hoofdprijs en de publieksprijs zijn alle ingezonden ideeën gescreend door het VOGIN Fonds . Zij stelden in totaal 7.500 euro aan projectsubsidies beschikbaar om te helpen ideeën ook daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Voorwaarde is wel dat de geselecteerden met een goed en realistisch projectplan komen. Dit jaar waren 3 pitchers de gelukkigen, én een inzending die net niet tot de pitch zelf was doorgedrongen.
Spottales (Joost Janssen), RestCept, de stamboom app MatchTree en Caroline Waterloo met Community Archives komen alle vier in aanmerking voor de VOGIN projectsubsidie!

De procedure
In de ochtend presenteerden de 5 geselecteerde kandidaten in 10 minuten hun idee voor de jury – achter gesloten deuren. Van de deelnemers werd verwacht:
– Een helder beeld te geven van het idee
– Een overtuigend verhaal te vertellen waarom dit een goed idee is. Wat is de relevantie? Voor welke doelgroep is het idee interessant? Wat is er bijzonder aan? (unique selling points)?
– Een beeld over hoe het idee (verder) tot uitvoering gebracht kan worden en wat hier eventueel voor nodig is)

In het hier opvolgende juryberaad heeft de jury alle presentaties beoordeeld op basis van zes P-R-I-S-S-M-A punten. Hieruit werd de winnaar van de juryprijs gekozen.

In de middag was het tijd voor de publieksprijs. Nadat de juryprijs bekend was gemaakt, konden de overgebleven vier pitchers hun idee in twee minuten pitchen voor het publiek. Door letterlijk mensen in hun ‘hoek’ te krijgen werd duidelijk wie de meeste aanhang wist te verzamelen.

De jury

  • Martijn de Breet (Lexis Nexis)
  • Daphne de Depassé (zelfstandig kennis- en informatiemanager, eigenaar Depassel)
  • Michel Wesseling (NVB)
  • Suzanne Bakker (Stichting VOGIN)
  • Erwin la Roi (eigenaar van Hatch, werving- en selectiebureau voor informatieprofessionals)
  • Hella van Rhijn namens het Prissma Bestuur

Meer informatie over alle pitches vind je hier.