Prissma_Academy

In 2013 startte Prissma haar eigen Academy. Als deelnemer aan de Academy keer je één dag terug in de schoolbanken om in de vorm van hoorcolleges door inspirerende sprekers in korte tijd bijgepraat te worden over trends en ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

2016
Prissma’s Academy 2016 heeft als thema ‘Cyber Security’. >> meer informatie >>

2013
Op 31 oktober opende (én sloot) ons “academisch jaar”. Prissma organiseerde in samenwerking met de NGI Academy een dag rondom het thema Enterprise Content Management (ECM). De dag vond plaats bij onze gewaardeerde partner Swets, in hun dit jaar nieuw betrokken hoofdkantoor in academiestad Leiden. Prissma’s Academy is de opvolger van de Kennismiddagen die wij tot vorig jaar in het voorjaar bij Swets in Lisse organiseerden. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend gebeuren gaat worden waarbij het curriculum elk jaar verschillend zal zijn. We zijn begonnen met Enterprise Content Management (ECM).

ECM is een koepelbegrip dat gedefinieerd kan worden als ‘het structureren en beheren van informatie’. Veel bedrijfshandelingen, softwareprogramma’s en processen als Document Management, Web Content Management, Asset Management en Workflow Management vallen onder ECM. Elke organisatie krijgt er mee te maken, en heeft er dus ook belang bij content op de juiste wijze vast te leggen, te ontsluiten en beschikbaar te stellen. ECM neemt vanwege de explosie aan digitale content een steeds belangrijker rol in.

Verslag van Prissma Academy 2013
Hieronder volgt een verslag van Prissma’s Academy 2013:

Donderdag 31 oktober kwamen zo’n 30 Prissma leden bij elkaar voor een zeer leerzame dag vol interessante sprekers. Met Paul Baak als dagvoorzitter werd Prissma´s Academy geopend.

Hannah Verhoeff over ‘Big Data’

In de prachtige zaal in het Achmea gebouw waar ook de sponsor van de dag, Swets, gevestigd is, trapte Hannah Verhoeff de dag af met een interessante lezing over Big Data met al haar voor- en nadelen. Met mooie plaatjes, quotes van bekende vakgenoten verdedigde Hannah haar standpunt over Big Data. Het was duidelijk een prikkelende presentatie waarbij discussie ontstond over het nut van Big Data. Zijn de data analyses altijd betrouwbaar? Is er uit al die ongestructureerde informatie op internet wel de juiste informatie te halen? Altijd goed om elkaars meningen te horen. De presentatie werd afgesloten met een interactieve opdracht waarbij verbanden werden gelegd tussen verschillende begrippen en werd gekeken welke bronnen je nodig had om deze verbanden te onderbouwen met data analyses. Zo werd er bekeken hoe je de begrippen ´Zwarte Piet´ en ´eten´ met elkaar kon verbinden of ´allochtonen´ en ´verkeerscontroles´. De deelnemers gingen er enthousiast mee aan de slag en kwamen met creatieve ideeën.

Joyce van Aalten over Metadata en Content Management

Daarna was het de beurt aan Joyce van Aalten. Zij begon haar presentatie met een bekentenis, namelijk dat ze als klein meisje al haar boeken voorzag van bibliotheekkaarten en bibliotheekje speelde met haar vriendinnen. Haar presentatie bracht ons terug naar de basis, het echte bibliotheekvak waarin thesauri, gecontroleerde trefwoordenlijsten zorgen voor de nodige structuur in informatie. Waar rekening gehouden wordt met synoniemen en homoniemen om een gebruiker van een zoeksysteem zo goed mogelijk te leiden naar de juiste zoekresultaten. Daarbij liet Joyce ons ook de gevaren zien van het taggen van informatie zonder gecontroleerde trefwoordenlijst. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van afkortingen en volledige benamingen door elkaar.

Met een aantal voorbeelden uit de praktijk werd het nut van het structureren van informatie nog duidelijker zichtbaar. Een aantal voorbeelden van de toepassing van metadata in Enterprise Content Management Systemen passeerde de revue. Een mooi voorbeeld dat zij noemde was de website Kanker.nl waarbij gebruikers heel gemakkelijk informatie kunnen vinden over diverse soorten kanker, behandelwijzen etc. In vogelvlucht werden er nog een aantal voorbeelden genoemd maar helaas was er te weinig tijd om elk voorbeeld uitgebreid te laten zien. Aan de vragen uit de zaal bleek dat er nog steeds veel belangstelling is voor het echte bibliotheekwerk voor het structureren van informatie.

Casper van der Wall Bake over de implementatie van ECM

Voor de lunchpauze was de derde spreker van de dag aan de beurt, Casper van der Wall Bake. Casper liet ons zien wat er bij komt kijken om een Enterprise Content Management Systeem te implementeren in een organisatie. Het belangrijkste struikelblok blijkt nog altijd het overtuigen van het management van het nut van een ECM systeem. De oplossing hiervoor is vaak dat je het management van een organisatie zelf het probleem moet laten ontdekken voordat de oplossing voor een ECM – systeem kan worden aangedragen. Handige procedures en processen die Casper in de praktijk heeft gebruikt deelde hij met de deelnemers. Het voorbereiden en presenteren van een business case kan cruciaal zijn: jijzelf, en het management, wordt op deze manier bewust van de ( ook financiële ) voor- en nadelen van de invoering van een CMS. Een zeer nuttige presentatie waar tijdens de aansluitende lunch nog over werd nagepraat.

De lunch was geheel verzorgd door Swets. Heerlijke broodjes met de niet te missen kroketten zorgden voor een goede bodem voor de rest van de middag.

Erik Hartman over Enterprise Content Management en de contentstrategie

Na de lunch was het tijd voor een workshop van Erik Hartman. Erik Hartman drukte alle deelnemers met de neus op de feiten. Bij de eerste vraag `Leven wij in een informatietijdperk?´ antwoordde alle deelnemers nog met een volmondig ja. Na een aantal vragen waren we hier toch een stuk minder zeker van. In 10 stappen leidde Erik ons door zijn zelf ontworpen contentstrategiespel. In groepjes van 5 werd een bepaald probleem in een organisatie besproken en gekeken hoe het management met de juiste strategie overtuigt kan worden van de gekozen oplossing voor het probleem.

Als afsluiting werden we door Swets getrakteerd op een boottocht door Leiden. De schipper vertelde de nodige historische feitjes tijdens de tocht en zette ons na een uur weer veilig aan wal.

Kortom een zeer leerzame dag! Presentaties van deze dag worden nog beschikbaar gesteld op de website.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>